Fesztivál a Lónyay-ban

Sajnálattal értesítjük az érdeklődőket, hogy a jelenlegi háborús helyzet miatt a tervezett kulturális fesztivál elmarad. Amint a helyzet normalizálódik, természetesen pótoljuk az elmaradt programokat. Megértésüket köszönjük!

Tuzsérra jellemző a pezsgő kulturális élet, s hosszú évekre tekint vissza a hasonló jellegű rendezvények szervezése is. A korábbi esztendőkben már jelen volt a falu életében számtalan program, mely egy témát boncolgatott, vagy tematikusan kínált tartalmas és hasznos szabadidőtöltést, illetve jeles napok, ünnepnapok, évfordulók eseményeire, hívta fel a figyelmet.

Az elmúlt esztendőkben csatlakoztunk többek között a Reneszánsz évhez, az 1848/49 évfordulóhoz, valamint a Rákóczi-szabadságharc eseményeit, hátterét, következményeit, hatásait közelítettük meg hasonló módszerrel. Természetesen sok más egyéb rendezvény is megvalósult már azóta, hiszen, 2017-ben 25 éves volt az alapítványunk.

Az az alapítvány, mely 1992 óta működik. A Tuzsér Községért Közalapítvány rendszeres támogatója a helyi kulturális életnek, sőt, jó néhány éve maga is generálja nemcsak a helyi lakosoknak, de a környéken élőknek is a programokat, rendezvényeket.  Az elmúlt közel 30 évben, számtalan alkalommal igazolódott az alapítók szándéka, s ennek következtében a szervezet már régen kinőtte a települési hatókörét, melynek nagyon sokan örülnek határon innen, és azon túl is. A civil szervezet eddigi ténykedése kapcsán, elsősorban közművelődés és kultúra területén az elmúlt 8-10 esztendőben, a környezetünkben elismerésre és irigylésre méltó eredményeket produkált, mint a település lakóinak, mind az ide látogatóknak egyaránt, legyen az előadó, fellépő vagy vendég.

A rendezvények helyszíne a Lónyay-kastély szárnyépülete a Művelődési Ház, vagy maga a kastély és környezete. Sok esetben össze is mosódik a szervezők kiléte a Művelődési Ház szervezőivel, már csak azért is, mert az alapítvány munkatársa egyben az elmúlt 7 esztendőben megegyezett a Művelődési Ház kulturális szervezőjével. 2014 márc.8-tól az alapítvány látja el a közművelődési feladatokat a településen, közművelődési megállapodás keretében. Így az itt folyó munka sokkal egyszerűbbé és rugalmasabbá vált.

Az elmúlt esztendőkben lehetőségeinkhez mérten sok-sok alkalommal vártuk vendégeinket különböző alkalmakra.

Néhány nagyobb rendezvényünk:

•          Kárpát-medencei kézműves és hagyományápoló tábor (XXI.)
•          Nyári Zenei Fesztivál a Lónyay-ban (V)
•          Kulturális Örökség Napok
•          Kortárs Művészek Tuzséri Gyökerekkel
•          Brezántól-Rodostóig
•          1848/49, avagy miután kiszabadult a szellem a palackból
•          Mátyás király, a reneszánsz ember
•          A Nagy Háború 1914-1918 (kiállítás, konferencia)
•          Megjártuk a Hadak útját…
•          FONÓ programsorozat
•          Uzsoktól – Ojtozig c. kiállítás
•          Don-kanyar 1943 c. kiállítás
•          Tuzsér és a Lónyayak c. tudományos konferencia
•          „Csak tiszta forrásból..” A hagyományátörökítésének módszertana c. konferencia
•          Kárpát-Fest – minden ami kultúra – (III)

A számtalan program, esemény egyaránt szólt gyereknek és felnőttnek, helyinek és vendégnek, valamint a könnyedebb szórakozást választótól a tudományos igényességet is kielégítő érdeklődőnek. Rendezvényeinken gyakran választottunk olyan témát, előadót, területet, mely bizony a Kárpát-medence magyarlakta területeit kötötte össze, legyen az közművelődés, tudomány, szórakozás.

Néhány éve szervezetünk a település vezetőivel összhangban megfogalmazta azt, hogy a Lónyay-kastély komplexum főépülete tekintetében szerencsés lenne, ha a tulajdonos – a Magyar Állam – megújítaná, és olyan funkcióval látná el, melyet a többi épület már csak kiszolgálna.

A mi elképzeléseink szerint egy, a Lónyay Örökség Központ néven futó intézmény kerülne ide, mely ellátna kulturális-turisztikai tevékenységek mellett tudományos, magas kultúrát közvetítő feladatokat is, mellyel a hely szellemiségét, a Lónyay-család épített és szellemi örökségének nagyságát hirdethetnénk szerte a Kárpát-medencében.

Ezen gondolat megszületését tettek követték, s 2016-tól tematikusan szervezünk és rendezünk olyan programokat, melyek ezt a célkitűzést hivatottak elérni. A még komplexebb hatás érdekében bevontuk a határon túl lévő egykori Lónyay-birtokok hozzánk közel eső részeit is, ahol Lónyay-kastélyok még most is állnak. Ezek a felvidéki Deregnyő, valamint a kárpátaljai Beregsom. Már együttműködtünk egy EFOP-os pályázatban is, de jövőre esedékes Lónyay Menyhért 200 éves születésének évfordulója alkalmából folytatjuk az ezt a munkát.

A Fesztivál a Lónyay-ban elnevezést viselő programsorozatunk ennek szellemiségében szerveződik, annyi különbséggel, hogy a helyszínek közé bekerült Lónya település is. A programsorozat egyedi, mint írtam fentebb egy 200 éves évfordulóhoz köthető. Tervezünk kulturális előadásokat mind a felnőtt, mind a gyerek korosztálynak egyaránt. Ezen kívül hirdetnénk a  Lónyay-család nagyságát – hozzájárulva, hogy egyes települések múltja ismertebb legyen – kiállítás, könyvkiadás formájában, de a tudományos konferencia is taglalni fogja nem csak Lónyay Menyhért, de a Lónyay-család múltját, szerepét a magyar történelemben.

Ezen tevékenységekkel alákívánjuk támasztani a Lónyay Örökség Központ létét, melyet a magas kultúra, igényesség és szakmaiság fog arra szintre emelni, mely jellemző volt évszázadokon keresztül a Lónyay-családra. 

A részletes programtervben minden lényeges információ megtalálható, tehát kéjük, had folytathassuk munkánkat az Önök segítségével.

Terveink szerint olyan kulturális, művészeti tartalommal bíró fesztivál valósul meg, mely a maga nemében egyedül álló.

A fesztivál keretében színvonalas előadások, fellépők, kiállító jelenik meg, kik méltóan képviselik a magyar kultúrát nem csak itthon, de a Kárpát-medencében, sőt még azon is túl.

Tehát a meghívottak között jelen vannak határon túli és hazai színházi előadások, néptánccsoport, zenészek, előadóművészek, kiállítók, gyerekműsorok. Ezek mellett könyvbemutatók és konferencia is várja a nagyérdeműt.

Igyekszünk a kultúra széles palettájából majd minél többet megjeleníteni, számos területet érintve, hogy gyerektől-felnőttig, fiataltól-idősig mindenki megtalálhassa a kedvére való előadásokat.

A 7 napos Fesztivál a Lónyay-ban közel 20 eseménye 4 településen várja majd a nagyérdeműt, 7 helyszínen.

Klicsu Ferenc elnök
Tuzsér Községért Közalapítvány